Format exam PTD 2014

Sedia maklum format exam PTD 2014 telah pun ditetapkan oleh pihak SPA. Cuma format pada tahun ini ada sedikit perubahan memandangkan peperiksaan dijalankan secara online. Pada tahun lepas format exam PTD adalah seperti berikut :

– Seksyen A – Pengetahuan Am
– Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
– Seksyen C – Pengertian dan Kefahaman Terhadap Esei
– Seksyen D – Esei Bahasa Melayu
– Seksyen E – Esei Bahasa Inggeris

Itu adalah format exam pada tahun lepas dimana ianya dijalankan secara offline. Tapi kini peperiksaan dijalankan secara online sebagaimana exam Penguasa Kastam W41 baru-baru ini. Maka format exam PTD pada tahun 2014 ialah :

– Seksyen A – Pengetahuan Am
– Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
– Seksyen C – Ujian Psikometrik

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Soalan – soalan akan dibahagikan kepada 3 seksyen

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM

Masa : 40 Minit
Bilangan Soalan : 50
Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan dengan pengurusan sumber manusia/ infrastruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah/ tanah/ daerah/ tempatan, pengurusan sumber ekonomi/kewangan, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara serta lain-lain perkembangan.

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa : 45 Minit
Bilangan Soalan : 40
Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

i) Kemahiran Menggunakan Logik

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat yang diberikan untuk memilih jawapan yang paling tepat dalam menyelesaikan masalah yang dikemukakan.
Contoh Soalan Seksyen B Peperiksaan PTD
Contoh Soalan Seksyen B Peperiksaan PTD

ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon akan diberikan beberapa soalan penyelesaian masalah yang menggunakan pelbagai data dan perangkaan. Calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikan masalah yang dikemukakan.
Contoh Soalan Seksyen B Peperiksaan PTD
Contoh Soalan Seksyen B Peperiksaan PTD

iii) Konsep Matematik

Konsep Matematik yang digunakan termasuklah algebra dan geometri. Walaupun ada antara calon yang memiliki kelayakan dalam bidang matematik di peringkat diploma, ini tidak bermakna memberi kelebihan bagi mereka menjawab soalan berbanding calon daripada bidang lain, kerana soalan yang dikemukakan adalah lebih kepada asas-asas matematik sukatan pelajaran Tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia).
Contoh Soalan Matematik Peperiksaan PTD
Contoh Soalan Matematik Exam PTD

SEKSYEN C : UJIAN PSIKOMETRIK

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran. Contoh Soalan
Contoh Soalan Ujian Psikometrik PTD

Pakej Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Pakej Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik
Untuk persediaan yang lebih rapi menjelang peperiksaan, saya cadangkan anda untuk mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya ini.

Kelebihan Pakej Rujukan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 ini:

Panduan disediakan oleh Tim Infokerjaya ( dahulu Team TipsPTD) yang berpengalaman menyediakan panduan peperiksaan SPA untuk calon sejak 2009 lagi.

Teknik panduan menjawab soalan peperiksaan disediakan mengikut seksyen

Nota Bantuan Menghadapi Peperiksaan SPA disertakan

Telah membantu lebih daripada 63000 graduan untuk menghadapi peperiksaan SPA

Berdasarkan maklumbalas yang diterima oleh calon-calon peperiksaan SPA sebelum ini, rata-ratanya memberikan komen yang maklumbalas yang positif tentang pakej rujukan ini. Mereka bersetuju bahawa pakej rujukan yang diperolehi banyak membantu dalam persediaan mereka menghadapi peperiksaan.
Bagaimana boleh saya dapatkan panduan ini?

Oleh kerana panduan ini adalah sangat istimewa, ia akan dibuka untuk jualan pada waktu yang sangat terhad sebelum peperiksaan dijalankan. Sekiranya anda berminat menjadi orang yang pertama mendapatkan panduan ini, anda boleh mendaftar dengan kami melalui link di bawah. Pihak kami akan menghubungi anda apabila jualan dibuka kelak.
Masukkan Email Anda Disini:

Advertisement